kwaśne

Encyklopedia PWN

fizjol. zespół procesów fiz. i chem. prowadzących do rozdrobnienia, a następnie do rozłożenia pokarmu pod wpływem enzymów na proste związki chemiczne, które stanowią materiał energ. i budulcowy komórek organizmu;
zespół gleb występujących w strefie okołorównikowej;
anat. gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców produkujący i wydzielający enzymy trawienne (amylazę, lipazę i trypsynę) oraz komórki endokrynowe α, β, δ i PP zgrupowane w wyspach Langerhansa, produkujące hormony (komórki: α — glukagon, β — insulinę, δ — somatostatynę, a PP — polipeptyd trzustkowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej;
półtwardy, nie prasowany, dojrzewający (2–4 miesiące) ser podpuszczkowy, wyrabiany z mleka krowiego, o miąższu elastycznym, o oczkach lekko spłaszczonych, barwy żółtawej do ciemnożółtej, charakterystycznym lekkko kwaśnym, lekko ostrym lub lekko gorzkim smaku i zapachu;
nawozy mineralne zawierające zasadowe związki wapnia;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia